Ghidul profesonistului: Curăță bucătăria ca un expert

Ghidul profesonistului: Curăță bucătăria ca un expert

2020-08-25 08:55:02

O bucătărie curată înseamnă în primul rând sănătate, atât pentru cei care se ocupă de prepararea alimentelor, cât și pentru cei care se bucură de bucatele ieșite din mâinile bucătarilor ce lucrează aici.

Bucătăria este locul unde se pot dezvolta foarte ușor bacteriile și pentru că aici se prepară și depozitează tot timpul mâncarea, curățenia trebuie să fie făcută cu profesionalism cu un detergent profesional și igiena trebuie să fie perfect respectată. Curățenia și igiena sunt cele mai importante aspecte de care trebuie să ținem cont pentru a ne păstra starea de bine și totodată siguranță alimentară.

 

Siguranța alimentară

 

Curățenia și igienizarea în bucătărie trebuie să fie făcute pentru a preveni apariția de focare de toxiinfecții alimentare în timpul depozitării și prelucrării alimentelor, pentru obținerea unui produs final care să satisfacă cerințele consumatorului și să nu-i pericliteze sănătatea. Standardele de igienă și bunele practici de lucru sunt importante atât pentru protecția angajaților și clienților, cât și pentru menținerea bunei reputatii a afacerii.

Toți operatorii de procesare alimente au nevoie de gestionarea optimă a unui sistem de siguranță alimentară pentru asigurarea siguranței alimentelor produse, distribuite, servite sau vândute, respectiv acestea să fie sigure pentru consum.

 

Curățarea bucătăriei

 

Curățenia în bucătărie trebuie realizată cât mai des pentru a elimina riscul apariției bacteriilor și contaminarea preparatelor. Este nevoie de un program de curățenie pentru fiecare lună și săptămână, dar și pentru curățenia zilnică, asigurându-se astfel că produsele servite clienților vor fi sigure.

Recomandările privind procedurile de curățare în profunzime folosind game de detergent profesional, făcute la curățenia periodică sunt:

 • Curățați și dezinfectați toate spațiile, venind de sus în jos, inclusiv punctele de contact. Pentru a elimina riscul apariției bacteriilor trebuie să îndepărtați petele și posibilii stropi de pe pereți.

 • Se curăță pardoseala.

 • Se verifică funcționarea echipamentelor și a mașinii de spălat vase la temperatura necesară, se face detartrarea mașinii de spălat vase și aparatelor de gătit la abur, se curătă și se dezinfectează frigiderele și congelatoarele la temperatura necesară, se spală cuptoarele multifuncționale.

 • Se verifică starea de funcționare și curățenie a tuturor echipamentelor, precum și a echipamentelor pentru băuturi ș imașinile de gheață. Se curăță și dezinfectează dozatoarele de condimente.

 • Suprafețele utilizate pentru pregătirea preparatelor trebuie curățate și dezinfectate.

 • Se curăță colectoarele de grăsimi și scurgerile. Se verifică dacă sunt prezente mirosuri. Se pornesc robinetele pentru a curăța țevile.

 • Se instruiește personalul.

 • Se verifică funcționarea dozatoarelor și prezența detergenților.

 • Se curăță tacâmurile, vesela și paharele, precum și oalele și tigăile.

 

În ceea ce privește curățenia zilnică, se curăță și se igienizează interiorul zonelor de depozitare, suprafețele unde se procesează alimentele, zonele pentru depozitarea resturilor menajere și chiuveta pentru spălat și igienizat. Se acordă o mare atenție punctelor cheie de contact frecvent, și anume:

 • Mânerele ușilor,

 • Întrerupătoarele,

 • Ecranele tactile,

 • Oale, tăvi și tigăi,

 • Dozatoarele, care trebuiesc verificate dacă sunt funcționale, umplute și curate,

 • Suprafețele și rafturile care vin în contact cu produsele alimentare,

 • Zonele care vin în contact cu mâinile,

 • Robinetele și ustensilele de lucru.

 

Rezultatul imediat se va vedea, rezultând:

 • O locație mai curată. Se utilizează produse, sisteme și tehnologii moderne, orientate spre simplicitate și indeplinirea cerintelor specifice conform normelor în vigoare.

 • Alimente mai sigure. Subiectul este extrem de complex, dar printr-o abordare simplă, cu materiale de susținere, ghiduri de instruire și suport vizual pentru conștientizarea personalului privind procedurile corecte, se asigură îndeplinirea reglementărilor în vigoare.

 • Operații mai eficiente. Este rezultatul la care duc verificările (inspecțiile) regulate, asistența de specialitate și consilierea în rezolvarea problemelor cu personalul certificat Johnson Diversey.

 • O grijă în minus. Asistența acordată astfel afacerii dumneavoastră vă va da certitudine că sunteți aliniat noilor reglementări europene privind siguranța alimentară.

 

Aspecte și beneficii ale curățeniei corecte în bucătărie

 

Johnson Diversey oferă detergent profesional într-o gamă largă și specializată, pentru curățarea și igienizarea întregii bucătării, constand în produse profesionale și performante, ambalate ergonomic, asistate de sisteme de dozare și ustensile. Gama Suma este o gamă de produse specializate pentru întreținerea bucătăriilor, alcătuită din detergenți profesionali pentru spălarea automată a vaselor și echipamentelor, aditivi de clătire și soluții pentru curățarea diverselor suprafețe.

Gama Suma este susținută de un program de consultanță pentru siguranța alimentară bazat pe principiile HACCP (Hazard Analysis Critical Control Points), denumit HotSpots.

HotSpotsTM este un sistem gata de utilizat, sistematic, o abordare de ansambu care facilitează realizarea unui singur nivel consistent de siguranță alimentară prin organizarea lui în câteva etape simple, care include:

 • Ghiduri de bune practici și materiale vizuale de instruire care vă informează asupra bunelor practici de igienă și lucru.

 • Formulare de management și înregistrări pentru a dovedi practicile de siguranță alimentară existente în locație. Formularele și înregistrările sunt menținute la minimum.

 • Grafice și planuri de igienizare care conțin produsele cele mai potrivite pentru aplicații, proceduri și ordinea lor, astfel încât să maximizeze eficiența și performanța.

 • Catalog și jurnal de formulare pentru revizuirea, inregistrarea și dacă este necesar, aducerea la zi a practicilor ce trebuiesc efectuate.

 • Un pachet de instruire interactiv pentru introducerea personalului în noțiunile esențiale de igienă alimentară, susținut cu ajutorul materialelor vizuale, precum și planșe și etichete autocolante.

 

Detergenții și dezinfectanți recomandați pentru curățenia în bucătărie

 

Suma Star D1 este detergent profesional lichid pentru spălarea manuală a vaselor. Se utilizeaza în imersie, apoi se spală vasele, se clătesc și se lasă să se usuce în rastel.

Suma Tab D4 este un detergent profesional sub formă de tablete concentrate, conceput pentru dezinfectarea tuturor suprafețelor, inclusiv suprafețele cu contact alimentar. Produsul este foarte eficient ca dezinfectant împotriva unei game largi de microorganisme, în toate condiţiile de duritate a apei.

Suma Alcohol Spray D4.12 este un dezinfectant spray pe bază de etanol, gata de utilizare, pentru suprafețele din bucătării și zone de preparare a alimentelor. Este adecvat pentru dezinfecția suprafețelor rezistente la alcooli, ce vin în contact cu alimentele, și a altor articole cum ar fi tocătoare, ustensile, termometre, mese și alte echipamente mici de bucătărie și pentru vitrinele de alimente.

Suma Break Up D3.5 este un degresant lichid concentrat pentru curăţarea suprafețelor foarte murdare din bucătărie, precum pardoseli, echipamente, hote de aragaz.

Suma Calc D5 este un detergent detartrant lichid concentrat pentru îndepărtarea pietrei formate pe mașinile de spălat vase, echipamentele și ustensilele de bucătărie precum bain-marie, fierbătoare, aburitoare, dozatoare de cafea și ceai, mașini de gheață.

Suma Inox Clasic D7 este un preparat special pentru prevenirea petelor, refacerea luciului și protejarea suprafețelor de oțel inoxidabil ce nu intră în contact direct cu alimentele, cum ar fi ușile frigiderelor și congelatoarelor, cărucioarele, suprafețele exterioare ale mașinilor de spălat.

Suma Silver D8 este pentru curățarea argintului și obiectelor placate cu argint, inclusiv tacâmuri, vase de servire și decorațiuni de masă.

Suma Grill D9 este un detergent profesional puternic alcalin destinat curăţării periodice a cuptoarelor şi grătarelor foarte murdare, îndepărtând chiar şi depuneri carbonizate persistente. Diluat cu apă, produsul este adecvat pentru curăţarea friteuzelor prin înmuiere (şi fierbere).

Suma Auto Oven Clean D9.10 este un detergent profesional puternic pentru curatarea cuptoarelor. În combinatie cu Suma Auto Oven Rinse D9.11, conferă strălucire suprafețelor după curățare.

Suma Carbon Remover K21 este un detergent profesional lichid pentru îndepărtarea excelentă a grăsimii, resturilor carbonizate şi a reziduurilor alimentare de pe ustensile şi echipamente de bucătărie. Curăţă cuptoare, rafturile acestora, coşurile de friteuză, filtrele de hotă şi multe altele.

Suma Freeze este un preparat lichid de curățat special creat pentru congelatoare, fără a fi nevoie de decongelare. Este un produs potrivit pentru toate suprafețele din interiorul congelatoarelor. 

Suma Bac D10 este un detergent dezinfectant concentrat în formă lichidă, destinat curăţării şi dezinfectării simultane a suprafeţelor. Produsul este adecvat oricărui tip de suprafaţă din industria alimentară.

Suma Chlorsan D10.4 este un detergent dezinfectant concentrat pentru suprafețe, utilaje şi ustensile, pentru curăţarea şi dezinfectarea tuturor suprafețelor din industria alimentară.

Alcosan este un dezinfectant gata de utilizat pentru igienizarea prin pulverizare a suprafețelor din industria alimentară, industria băuturilor și în industria de prelucrare a laptelui.

Divosan Hypochlorite este un dezinfectant oxidant foarte eficient, pe bază de hipoclorit de sodiu, recomandat pentru igienizarea suprafețelor în industria alimentară, industria băuturilor și în industria de prelucrare a laptelui.

Suma Nova L6 este un detergent profesional lichid concentrat, nespumant, pentru spălarea automată a vaselor şi paharelor, special formulat pentru a asigura eliminarea excelentă a murdăriei în condiţii de apă foarte dură.

Suma Drain GTS Plus este o formulă biologică foarte concentrată, concepută special pentru întreținerea preventivă a gurilor de scurgere, separatoarelor de grăsimi și tratamentul sistemelor de canalizare, prevenind formarea depunerilor și eliminând mirosurile neplăcute.

Postat în News De:
catalog manager

Acest site web utilizează Cookie-uri

Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de social media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, împărtășim informații despre utilizarea site-ului nostru cu partenerii noștri de socializare, publicitate și analiză, care îl pot combina cu alte informații pe care le-ați furnizat-o sau pe care le-au colectat din utilizarea serviciilor lor. Sunteți de acord cu cookie-urile noastre dacă continuați să utilizați site-ul nostru web.

Mai multe detalii